Zeytin Kurutma Uygulaması

Kurutma veya dehidrasyon, katı maddelerden su gibi buharlaşabilen maddelerin mikroorganizma gelişimini veya kimyasal reaksiyonları yavaşlatmak veya durdurmak amacıyla uzaklaştırılması işlemidir.

Geleneksel kurutma yöntemlerinde kurutma işlemi sırasında ürünün sıcak yüzeyi ile daha soğuk olan iç kısmı arasındaki sıcaklık farkından dolayı, ısı kurutulan materyal yüzeyinden iç kısımlara doğru kademeli olarak iletilmektedir.

Mikrodalgaya Giren ZeytinMikrodalgadan Çıkan Zeytin

Böylece, ürünün önce yüzeyi daha sonra da iç kısımları kurumakta ve ürün dış yüzeyinde büzülme nedeniyle oluşan sert tabaka ısının iç kısımlara, ürün içindeki nemin ise ürün dışına transferini engellemektedir. Mikrodalga ile kurutma yönteminde ise, elektromanyetik alan materyali bir bütün olarak etkilediğinden geleneksel kurutma yöntemlerinden farklı olarak, doğrudan materyal bünyesindeki su molekülleri hedef alınarak seçici bir ısıtma yapılmaktadır. Bu yöntemde, ısı doğrudan ürün içerisinde oluşmaktadır. Ürün içerisindeki nem çok kısa sürelerde ısınarak buharlaştırılmakta ve iç ve dış ortamda oluşan buhar basıncı farkı nedeniyle nem transferi içten dışa doğru olmaktadır. Böylece geleneksel kurutma yöntemlerinde meydana gelen ısı transferi sorunu mikrodalga ile kurutma yönteminde ortadan kalkmaktadır. Siyah Akhisar zeytininde salamura islemi için yapilan denemelerde 20 dakika içerisinde ürün görüntüsünde, renginde ve tadında bozulma olmadan %30-%35 oranindaki nemi ürün üzerinden aldık. METWAVE’in sağladığı esneklik sayesinde ürünlerinizde istediğiniz nem oranını yakalayabilirsiniz.

Avantajları

Mikrodalga kurutma, hava ile kurutma veya sıcak hava ile kurutma gibi geleneksel kurutma yöntemlerine kıyasla kurutma süresini önemli ölçüde azaltabildiğinden, zeytinlerin kurutulması için hızlı ve verimli bir yöntemdir. Zeytinler için mikrodalga kurutma kullanmanın diğer avantajları şunlardır:

  • Geliştirilmiş ürün kalitesi: Mikrodalga kurutma, ürüne zarar verebilecek ısı üretmediği için zeytin kalitesinin korunmasına yardımcı olabilir. Bu, zeytinin renginin, lezzetinin ve besin değerinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Azaltılmış enerji tüketimi: Mikrodalga kurutma, çevredeki havayı ısıtmak yerine ürünü doğrudan ısıtmak için mikrodalgaları kullandığından, geleneksel kurutma yöntemlerine göre daha az enerji gerektirir.
  • Artan verimlilik: Mikrodalga kurutmanın daha hızlı kuruma süresi, kurutma işleminin verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir ve daha kısa sürede daha fazla zeytinin işlenmesine olanak tanır.
  • Artan güvenlik: Mikrodalga kurutma herhangi bir yanma ürünü üretmez, bu da onu ısı veya alev kullanan yöntemlere kıyasla zeytin kurutmak için daha güvenli bir seçenek haline getirir.
  • Azaltılmış çevresel etki: Mikrodalga kurutma ile ilişkili düşük enerji tüketimi ve yanma ürünlerinin olmaması, kurutma işleminin çevresel etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

Size Özel Projelendirelim

Sektörünüz, ürününüz, ihtiyaçlarınız için size özel proje geliştirelim ve tekliflendirelim.